Kapcsolat

+36-30/215-8668

Miért a nyers lépes mézet fogyasszuk?

Miért a nyers lépes mézet fogyasszuk?

Miért a nyers lépes mézet fogyasszuk?

Lépes mézet már ősidők óta fogyasztottak az emberek, persze eleinte nem a mai hőkezelt formájában. Az idők folyamán azonban mint gyógytermék is hasznosnak bizonyult. A sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt felismerték pozitív tulajdonságait. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A mézzel és egyéb méhészeti termékekkel való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia. A természet eme édes adománya négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele minden jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már régóta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. Ezt a hatást enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai segítségével éri el. A közönséges (nem hőkezelt) méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen - állapították meg kanadai kutatók, megerősítve az évszázados tapasztalatot. Az Ottawai Egyetemen végzett kísérletek során a méz elpusztította azokat a baktériumokat, amelyek az orrmelléküregi gyulladásokat okozzák. Sőt, a méz legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyult, mint az antibiotikumok.

Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. 

A méz számos enzimet tartalmaz, és ezek különösen fontosak a szervezetünk számára az emésztéshez. Ezeket az enzimeket tönkreteszi a hő, ezért a mézet tilos melegíteni. A méz pasztörizálás során az anyagot 70-80 °C-ra hevítik, majd gyorsan lehűtik, hogy így stabilizálják a terméket, hiszen így könnyebb adagolni is, de a méz jótékony hatásainak megtartása érdekében egyáltalán nincs szükség erre a beavatkozásra. A méz természetes és élő élelmiszer, azzal ha felmelegítjük, megakadályozzuk az erjedést, így az sokáig folyékony marad. Az eljárással azonban fontos anyagoktól fosztjuk meg. Nemcsak az enzimek, de a vitaminok nagy része is eltűnik, így felborítjuk az összetevők között fennálló harmonikus egységet.

Sajnos a nyers lépes méz fogyasztása kiszorult, ahogy feltalálták a pergetőgépet, mely elválasztja a viaszt és a sejtfedelet a méztől. Centrifugális pergetéssel a folyékony mézet kicsapatjuk és csak ezt hasznosítjuk (ezt is cask hőkezelve).A viasz és a sejtfedél tartalmazta a propoliszt, amely hatóanyagai így hiányozni fognak később a pergetett mézből.

A méz gyógyhatása nagyrészt a propoliszból származik, melyet a méhek a fák rügyeiről hordanak a kaptárba. Mindent bemázolnak vele, így a lépes méz felületét is. A propolisz 41-féle baktériumra gyakorol fejlődést gátló hatást, tartalmával, illatával meggátolja a baktériumok, vírusok pusztító, rothasztó tevékenységét. Az ember, ha megeszi, viasszal együtt megrágja a sejtfedeles lépes mézet, akkor élvezheti annak jótékony gyógyhatását. Termelési költsége magasabb a nyers lépes méznek mint a pergetett méznek, de gyógyhatás tekintetében felbecsülhetetlen értékű. 

Érdemes odafigyelni rá, hogy több időszakban, pl. az iskolakezdés előtt, virágporok megjelenése előtt, vagy hidegebb idők beállta előtt rendszeresen együnk propoliszos lépes mézet. Erősítsük meg immunrendszerünket, mert ez az édes csemege a természet ajándéka, és régóta a legtermészetesebben, legösszetettebben, leghatékonyabban, legolcsóbban védte egészségünket.

A lépes méz hatásai:

• Fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt rendkívül jó a megfázás kezelésre és megelőzésére

 Segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, természetes köptető

  A lépesméz tisztítja a fogakat, fertőtleníti a szájüreget és erősíti a fogínyt, íny és fogbetegségek ellen nagyon jó

  A lépesméz javallott a különböző légzőszervi problémák kezelésére is

  Hatásos orr- és homloküreg gyulladás esetén

  Erősíti az immunrendszert

  Szellemi frissességet biztosít, idegesség és kimerültség estén is ajánlott fogyasztani,

  beindítja a boldogsághormonok termelődését

  Serkenti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentő és vértisztító hatású

  Jót tesz az emésztésnek