Kapcsolat

+36-30/215-8668

Ha messzi földön teremne, csodanövényként tartanánk számon..

Ha messzi földön teremne, csodanövényként tartanánk számon..

Mi az? Ha nem teremne meg mindenhol, a gyógyhatása miatt aranyárban mérnék?

A válasz: a cékla

Már az ókori rómaiak is termesztették, és felismerték gyógyító hatásait. A Földközi-tenger területén őshonos növény, Magyarországon a 17. században terjedt el.

Egyszerűsége ellenére valódi csodaszerként tarthatjuk számon. Ha a cékla valamilyen távoli vidékrél származó, nehezen elérhető csemege lenne, valószínűleg aranyárban mérnének minden kis darabot belőle. Szerencsénk van, mert a cékla nagyon igénytelen növény, ezért termesztése egyszerű, ráadásul beéri félárnyékos területekkel is. Akinek van kertje, próbálja ki, jól jár vele!

A céklában nagyon sok vitamin és ásványi anyag fellelhető. Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Fogyasztása hozzájárul szervezetünk különféle hiánybetegségeinek a megszüntetéséhez.

Serkenti a vérképződést, csökkenti a magas vérnyomást és a demencia kialakulását gátolja

Magas vas és folsav tartalma nagyszerű hatással van a vérképzésre. A vas a céklából ráadásul könnyebben szívódik fel mint más zöldségekből, a vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti. Kismamáknak is ajánlott, mivel kutatások kimutatták, hogy folsav tartalma miatt segít megelőzni a fejlődési rendellenességek kialakulását.

A céklában lévő nitrát a szervezetbe kerülve nitrogén-monoxiddá alakul, ami jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Az érfalak rugalmasságát növeli, így időskorban is kiemelten fontos a fogyasztása, még az időskori demenciát (elbutulást) is bizonyítottan lassítja.

Növeli az állóképességet, jótékony hatással van a szívre

A stresszes életvitel, aktív sportolás esetén is fontos zöldség, ugyanis az állóképesség javításában, a szervezet ellenálló képességének erősítésében is klinikai eredmények igazolják hatékonyságát. Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással van a szívre, és remek C-vitamin forrás.

Méregtelenítő, zsírégető gyulladáscsökkentő hatású

A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk. Erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van.

Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik - céklával a rák ellen!

Antioxidánsok az élő szervezetben és táplálékokban található, természetes vegyületek. A céklában és más zöldségekben is fellelhető antioxidánsok szerepe azért fontos, mert a különböző káros hatások miatt a szervezetünkben kialakult szabadgyököket ezek tudják megkötni. A szabadgyökök leginkább stressz, dohányfüst, alkohol, vegyi anyagok, ultraibolya vagy radioaktív sugárzás, környezetszennyezés hatására szaporodnak el. Számos krónikus betegség (daganatos megbetegedések, immunrendszer megbetegedései) kialakulásában jelentős szerepe van a szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlyi eltolódásának. Friss, és lehetőleg organikus körülmények között termelt zöldségekkel, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet kívülről a szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét, ezzel megelőzhetjük a különféle betegségek kialakulását.

A nyers cékla íze meglehetősen vegyes érzelmeket vált ki a fogyasztókból, hiszen kissé földízű, édeskés zöldség, ami nem mindenkinél arat nagy sikert. Amennyiben már tudatosabbak vagyunk az egészséges táplálkozás tekintetében, és cukor-, vegyszer-, ill. ízfokozó mentes élelmiszereket fogyasztunk, a természetes ízeket is jobban el tudjuk fogadni, köztük a cékláét is.
Ha már ennyi minden jót tudunk a cékláról, érdemes kipróbálni a hatását a szervezetünkre.

Legjobb hatást akkor érünk el vele, ha frissen, nyersen (salátába téve) fogyasztjuk, és lehetőleg vegyszermentes termesztésből szerezzük be. A másik lehetőség, hogy vagy magában, vagy pedig más zöldségekkel együtt (pl.: répa, brokkoli, zeller, gyömbér, csicsóka..) zöldségcentrifugával finom levet készítünk belőle és már élvezhetjük is az áldásos élettani hatásait!

Levelét is felhasználhatjuk salátákban, vagy pedig zöld turmixban Hasonlóan kiváló élettani hatást gyakorol a szervezetre, és nincsen az a “földes” íze, amit sokan nem szeretnek magában a gumóban.
Emelett természetesen számos elkészítési módja ismert a magyar konyhában, de ne feledjük, a nyers zöldség a legegészségesebb számunkra!