Kapcsolat

+36-30/215-8668

Mi köze a beleinknek a depresszióhoz?

Mi köze a beleinknek a depresszióhoz?

Mi köze a beleinknek a depresszióhoz?

A depresszió, a rossz közérzet, a félelem és az aggodalom, ugyanúgy mint az öröm, jó érzés és elégedettség, az agyunk működéséhez kapcsolható érzések. Életünk összes érzelmi állapotát az agyunknak tulajdonítjuk. Helyesen tesszük ezt?

Kutatások manapság már megkérdőjelezik az agy egyedülálló vezető szerepét, és egy másik hasonlóan összetett szervről is egyre több érdekességet derítenek ki. Ez a szerv pedig nem más, mint a bélrendszer. A bél nagysága, idegrendszerének összetettsége, kémiai bonyolultsága feltételezi, hogy bizonyára többre hivatott annál, mint hogy táplálékot szállítson. A bélrendszerben élő baktériumok nem csupán az emésztőrendszer működését és a tápanyagok megfelelő felvételét befolyásolják, hanem - feltevések szerint - elménk működését is. Az agy és a bél közötti kommunikáció vizsgálatával keresik a kutatók a magyarázatot arra, hogy az egyes bélbaktériumok hogyan hatnak a hangulatunkra, lelki állapotunkra.

A szervezetünk különböző részeiből az idegpályákon keresztül jut el az információ az agyba. Ezekből az információkból értesül agyunk arról, hogy mi zajlik a testben, és ennek megfelelően küldi a válaszreakciókat. A bélből a jelzések a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül érkeznek az agyba, méghozzá az agy azon területeire, amelyek főként az én-érzésért, a szorongásérzetért, az erkölcsért, a motivációért felelősek. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a beleink állapota, illetve a bélbaktériumok száma, milyensége befolyásolhatják az ezekkel kapcsolatos gondolatainkat. Mindezt saját bélflórával nem rendelkező egereken is tesztelték, és a bélflóra összetétele szerint változott az egerek viselkedése is, sőt depressziós emberektől származő bélbaktériumok behelyezése esetén, az egereken is a depresszió tünetei mutatkoztak.

Bélflóránk felborulásának gyakori okozója a stressz, feszültség, felderítetlen élelmiszer-allergiák, fertőzések, helytelen étkezési szokások, hormonális változások, illetve antibiotikumok vagy más gyógyszerek hosszas használata.
Az irritábilis bél szindróma is a bélflóra felborulásának a következménye. Ez egy gyakori bélműködési rendellenesség, amely tulajdonképpen a vastagbél ürítési problémája. Járhat hasmenéssel vagy székrekedéssel, jellemzi a rossz emésztés, haspuffadás, gyomorfájás. A kivizsgálás során azonban semmilyen látható bélbetegség nem mutatható ki. Ebben, az egyébként meglepően gyakori betegségben szenvedőknél az átlagnál gyakrabban alakul ki depresszió, szorongás és egyéb mentális zavar.

Tudományos beszámolók szerint az optimális összetételű bélflóra képes a kedélyállapotunk javítására. Megállapították, hogy egyes baktériumok fogyasztása után módosul az agyi aktivitás, és enyhül a szorongás, depresszió. Ebből adódik, hogy bélflóránk helyes gondozása vezethet a lelki egyensúlyunk visszanyeréséhez.

A bélflóránk rendben tartása a mi feladatunk. Vajon mivel hozhatunk létre igazán sokszínű és jól működő baktériumrendszert a belekben?

Először is amennyire tudjuk kerüljük a stresszhelyzetet. A tartósan fennálló stresszes élethelyzetben a legaktívabb az agy és a bél idegrendszerének kommunikációja. Az agy folyamatosan készenlétbe állítja a belet, szükségállapotot hirdet és a bél alárendeli magát ennek, hátrasorolva saját alapvető tevékenységét. Ilyen időkben a rossz bélbaktériumok különösen nagy sikerrel szaporodhatnak, míg a jók eltűnhetnek. A bél barátságtalan üzeneteket küld vissza az agynak, ami levertséghez, rossz kedélyállapothoz vezet.

Másrészt tegyük harmónikussabbá az étkezéseinket. Együnk nyugodt körülmények között, törekedjünk a rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek, magvak és diófélék, hüvelyesek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására. Az ilyen típusú táplálékforrások ugyanis üzemanyagot biztosítanak a különféle mikrobáknak, és hozzájárulnak a bélfalakat rendben tartó, az immunrendszer hatékonyságát növelő, és a gyulladásos állapotokat is csillapítani képes rövid láncú zsírsavak termeléséhez. Igyekezzünk óvni magunkat a káros környezeti hatásoktól, vegyszerek, ízfokozók, adalékanyagok világától.

Források: