Kapcsolat

+36-30/215-8668

A hideg víz 6 szuper hatása a szervezetre

A hideg víz 6 szuper hatása a szervezetre

Jeges víz vagy hideg zuhany - A hideg víz 6 szuper hatása a szervezetre


Rengeteg északi országban hagyománya van annak, hogy a befagyott, jeges tavakban, vagy akár a tengerben megmártózzanak az ott lakók. Ezek az emberek régi jól bevált tradíciókat követnek, melyeknek kialakulása nem véletlen, szerencsét, egészséget, jobb életet várnak tőle. Vajon igazuk van?

Igen! A jeges vízben való megmártózás számos pozitív hatással van a szervezetünkre. Megelőzheti szaunázás vagy forró fürdő, így a (sokk-)hatás még inkább garantált:-) A jeges vízbe merülve a vérereink összehúzódnak, gyorsabban és mélyebben kezdünk lélegezni, felgyorsul a szívverést, és éberebbé válunk. Ettől javul a vérkeringésünk, és szebb lesz a bőrünk is. Egyszerű a helyzet akkor is, ha valaki szívesen kipróbálná a hideg vizes fürdőt, ám nincs lehetősége arra, hogy megmártózzon egy jeges tóban. A reggeli hideg vizes zuhannyal hasonló hatást érhetünk el a fürdőszobában is!

1. Remek hangulatjavító, viszlát depresszió

A hideg víz tehát gyorsítja a véráramlást, ez belülről melegíti a testedet, és frissen tartja a létfontosságú szerveidet, például az agyadat is, több oxigén jut el hozzá. Serkenti a testben az adrenalin, az agyban pedig az endorfin termelődését. Ettől eltűnnek a negatív gondolataid, és a zuhanyból kilépve sokkal szebbnek látod majd a világot!:-) Ezentúl a hideg víz olyan hatást gyakorolt a bőr érzékeny idegvégződéseire, ami szintén szembeszáll a depresszióval. Nem beszélve arról, hogy egy jó kis hidegzuhany után már semmi szükség nem lesz kávéra ahhoz, hogy felébredjünk!:-)

2. Segíti az izmok regenerálódását

Sportolók körében elterjedt gyakorlat, hogy edzés után jeges vízbe mártózzanak, vagy hideg vízzel zuhanyozzanak, segítve ezzel a megterhelt izmok regenerálódását. A hideg víz gátolja a tejsav termelését, valamint lassítja a gyulladási folyamatokat, ezzel megelőzve az izomfájdalmat, fáradtságot.

3. Csökkenti a stresszt

A hideg zuhany hat a stressz szintünkre is. Hatására a szervezet húgysav szintje lecsökken, a vér glutation szintje emelkedik. Ez pedig segít abban, hogy nyugalmi, relaxált állapotban lépjünk ki a zuhany alól. Bár valószínű, hogy az emberek nagy része már attól stresszes állapotba kerül, hogy be kell állnia a hideg víz alá, de garantált, ha végzett vele és lám túlélte, azzal a tudattal indíthatja el a napját, hogy máris sokat tett az egészsége és jókedve érdekében!

4. Fokozza az anyagcserét, segíti a fogyást

Újonnan bevezetett jó szokásunk hat az anyagcserére is. A hidegérzet beindítja agyunk anyagcseréért felelős részét, ezáltal elősegítve a fogyást. Ha lehűtjük a szervezetünket a test próbálja visszaállítani az eredeti hőmérsékletét és ebben a munkában bizony jelentős mennyiségű kalóriát éget el.

5. Simává varázsolja a bőrt!

Igaz kellemesebb hosszan állni a forró zuhany alatt mint sokkolni magunkat a hideg vízzel, de a hideg vízzel ellentétben a forró fürdő tágítja a pórusainkat és kiszárítja bőrünket, hajunkat. A jeges fürdő ellenben feszesíti a bőrt és simává, kellemes tapintásúvá teszi, a pattanásoktól pedig garantáltan megszabadulsz, ha rendszeresen alkalmazod. Emellett az öregedési folyamatokat is lassítja.

6. Erősíti az immunrendszert

A betegségek leküzdésében a fehérvérsejtek segítenek bennünket. A hideg zuhany aktivizálja szervezetünk védekező rendszerét és növeli a betegségek ellen fellépő fehérvérsejtek számát. Így ellenállóbbá válunk a különböző vírusokkal és baktériumokkal szemben. Különösen az őszi-téli időszakban lehet fontos szerepe a betegségek megelőzésében.

Hogyan vágjunk bele?

Hideg zuhany

Kell egy komoly elhatározás, némi akaraterő és a fokozatosság. Szerintem legjobb nyár végén elkezdeni, amikor a leghidegebb víz sem túl hideg még, és napról-napra szoktatjuk hozzá szervezetünket ahogy hűl a víz.
Van egy sorrend is, amit betartok. Először a szívtől távolabbi lábamon megyek végig a zuhannyal, majd a másik láb következik, ezután jobb kar, bal kar, a mellkas, a hát, a fej és az egész test.

Jeges víz

A másik megoldás a kertben felállított merülőmedence, amelybe edzés után nyakig belemerülünk fél percre. Itt is célszerű nyár végén elkezdeni, és ahogyan hűl az időjárás, úgy less egyre hidegebb a dézsában lévő víz is. Amikorra befagy a teteje, igen acélos lesz a szervezetünk.

A jeges fürdőnek természetesen veszélyei is vannak, ezért ne egyedül csináljuk, vagy testileg - lelkileg felkészületlenül ne vágjunk bele. Szívbetegek, magas vérnyomástól szenvedőknek nem javasolt, illetőleg fontos a kiegyensúlyozott és változatos, természetes étrend.